BLOG

Håbløst håb (18. januar 2019)

- Af Nadia

 

"Menneskene taler og drømmer meget om bedre kommende dage

Efter et lykkeligt gyldent mål ser man dem rende og jage

Verden bliver gammel og bliver atter ung, men mennesket håber stadig på noget bedre!"

- Friedrich Schiller

 

Hvad er mennesker uden håb?

 

Måske sidder du og tænker at håbløst håb er noget fortabt og sørgeligt, men i virkeligheden henviser jeg til det håb som lever, selv der hvor det ser håbløst ud. Og det er lige præcis den type håb, jeg tror de fleste arbejdsløse akademikere har. Et håb og en tro på at de i fremtiden nok skal finde et meningsfuldt arbejde, hvor de kan bruge deres viden, færdigheder og kompetencer til at skabe værdi for andre. Og det er et stærkt håb – for det er et håb der er lever, trods en tilværelse der ikke ser så forhåbningsfuld ud.

 

Men håbløst håb, er også et håb der er hårdt på prøve. Et håb man aktivt skal gøre en indsats for at holde fast i. Hver gang jeg skriver en ansøgning, vækker jeg et håb i mig selv. Et håb om en fremtid i lige præcis den stilling – at lige præcis det her sted, er det sted jeg i fremtiden skal hen, for at gå på arbejde og brænde igennem. Et håb om at det lige præcis er de mennesker jeg skriver til, ser et håb i mig i deres fremtid. Et håb om at jeg er den rigtige for dem, som de er den rigtige for mig. Det er håbet om at jeg er den rigtige for dem, der gør at jeg engagere mig i at skrive en autentisk ansøgning. Men det er også det håb som langsomt bliver svagere, i takt med de mange afslag.

 

Jeg har været arbejdsløs i mere end to år, og jeg kan mærke at det begynder at have konsekvenser for mine håb og drømme om fremtiden. Jeg føler at jeg langsomt har sværere ved at håbe og drømme om fremtiden – jeg tør ikke, for jeg er så tit blevet skuffet.

Det har konsekvenser for mit liv som arbejdsløs, og for mine muligheder for at komme ud af arbejdsløsheden.

 

Når jeg alligevel har et håb og en tro på fremtiden, skyldes det tillid. Min tillid til mig selv og min tillid til verden. Jeg tror stadig på at der lige pludselig er en person eller en gruppe personer der tror på mig, og som er villig til at give mig en chance, på trods af at jeg ikke har 5-10 års erfaring. Jeg tror på det – og jeg håber på det.

 

Men håb kan måske også være en vildledelse, fordi det leder os til at tro på en bedre fremtid. Det godes mulighed – det bedres mulighed. Derfor bliver håb også betragtet af nogle som illusorisk. Jeg tror på det gode i håb og drømme. Håb og drømme vækker menneskers forestillingsevne, og selvom virkeligheden sjældent ligner vores forestillinger – har håbet og drømmen om noget en drivkraft, som leder os i retning af det vi drømmer om eller håber på. Hvis du er arbejdsløs og har mistet håbet – håbet om en lys fremtid, håbet om et ”drømmejob”. Så håber jeg for dig, at du får håbet tilbage. Giv dig tid og lov til at drømme og håbe om fremtiden!