BLOG


”Du kan vælge at være sur, eller du kan vælge at være glad – du bestemmer” (18. april 2019)

- Af Nadia


En af de vigtigste læresætninger fra min barndom er at ”du kan vælge at være sur, eller du kan vælge at være glad”. En sætning min far sagde utallige gange, når der var noget vi ikke kunne ændre på eller påvirke, men hvor vi havde valget hvordan vi vil forholde os til det – reduceret til sur eller glad. Det kunne for eksempel være at vaske op, gøre rent, øve klaver eller hvad det nu lige var mine forældre havde bestemt at vi skulle, og som vi ikke kunne ændre på. Igennem mange års erfaring har jeg tilmed lært at i langt de fleste tilfælde er langt bedre at vælge at være glad end det er at være sur. Det koster mere at være sur, og man får så meget mere foræret af at være glad.

 

Sætningen har fulgt mig igennem hele min opvækst, og den er på mange måder blevet kilden til mit mantra om at ”jeg vælger at være glad”. Sætningen eller essensen af sætningen har fulgt mig hele mit liv, og har hjulpet mig til at vælge at være glad og taknemmelig – selv når det var svært og ikke helt ligetil at vælge.

 

Sætningen fulgte med mig da jeg for første gang var væk hjemmefra i en længere periode. Da jeg gik på efterskole. Her skulle vi vælge et ”motto” en form for mantra for os selv og vores tilgang til opholdet, til idræt, til skole og læring og til livet. Mit motto blev ”jeg siger ikke så meget, jeg griner bare”. Det var ikke helt sandt, jeg sagde faktisk rigtig meget i min tid på efterskolen, men jeg grinte meget – og det er også det jeg husker bedst fra efterskolen – latter og lykke.

 

At være arbejdsløs er en livsomstændighed man ikke rigtig selv har valgt, en konsekvens af en række omstændigheder som ligger udenfor ens egne hænder, men som man må acceptere og forsøge at ændre på så godt man kan. Da jeg var barn var det ofte pligter som mine forældre bestemte eller begivenheder som var ude af nogens magt at beslutte eller bestemme, der udløste min fars læresætning. Det er lidt på samme måde når man er arbejdsløs. Når jeg er frustreret og træt af mit liv som arbejdsløs og mine livsomstændigheder, finder jeg trøst i at jeg dog selv kan vælge hvordan jeg vælger at være det – i min afmagt har jeg én magt, jeg kan selv bestemme om jeg vil være glad eller sur over tingene og mit livs tilstand. Selvom det er udfordrende, og selvom jeg ikke har valgt at være arbejdsløs, vælger jeg at være glad. Jeg vælger at være glad for at være arbejdsløs – det tæller nemlig ikke hvis man begynder at være glad for alt muligt andet, man er nødt til at være glad for det som man i princippet kunne være træt, ked af eller sur over. Jeg er ikke glad for at være arbejdsløs, men jeg vælger at være arbejdsløs og glad. Ligesom jeg som barn ikke ligefrem elskede at gøre rent, så gjorde jeg det og var glad. Jeg var ikke som sådan glad for at gøre rent, men jeg valgte at være glad fordi det gjorde det meget letter og sjovere at være i.

 

Så hvis du er arbejdsløs, og du synes det er lidt svært, så husk; selvom du ikke er glad for at være arbejdsløs, kan du stadig godt vælge at være glad. At vælge glæden fremfor vreden, er ikke altid nemt, men i sidste ende gør det livet lettere og sjovere at være i.