BLOG


Aha-oplevelser - Når læren lærer (18. april) 

- Af Nadia


Det bedste i verden er aha-oplevelser!

Der er ikke noget bedre end når noget falder på plads, når noget man ikke helt har fattet lige pludselig giver mening – og det næsten kan være svært at fatte, at lige før forstod man det ikke. Det der skælsættende øjeblik hvor noget mystisk bliver åbenlyst og hvor man på mystisk vis bare pludselig forstår. Man har lært noget nyt.

I akademikernes frirum havde vi tema om bærerdygtighed for et par uger siden. En tematik som jeg selv havde valgt – og forberedt forskellige aktiviteter og øvelser til. En tematik som jeg egentlig tænkte at jeg havde forholdsvis stor indsigt i. Jeg tog fejl.

 

Om noget lærte jeg under vores proces at jeg har levet i uvidenhed – og indbildning. Jeg har været ignorant og taget bæredygtighed og min livsførsel lidt for givet. Min ide og tilgang til bæredygtighed og at leve bæredygtigt, var forholdsvis simpelt. Det kræver bevidste valg og en målrettethed mod at leve bæredygtigt. Bevidste valg som jeg selv følte jeg var opmærksom på – og bevidst om. Hvor tog jeg fejl.

 

Opgaven var forholdsvis simpel. Gruppen på omkring 10 deltagere blev delt i to mindre grupper. Den ene gruppe skulle forberede et bædedygtigt frokost måltid for hele gruppen, imens den anden gruppe skulle forberede en bæredygtig dessert/kage. Først skulle grupperne reflektere over bærdygtighed og blive enige om hvad de ville handle ind og tilberede – og herunder forholde sig til hvordan de forholder sig til bæredygtighed i deres eget liv. Jeg havde tænkt det som en forholdsvis simpel og lige til opgave. Det blev det ikke!

 

Jeg deltog selv i opgaven, og kom i gruppen der skulle lave frokost. I min gruppe var der to som har læst og forholdt sig meget til bæredygtighed og bæredygtig livsstil – mere end jeg selv har, selvom jeg har læst nogle artikler og kender til nogle principper omkring bæredygtig livsstil. I vores gruppe diskuterede vi i mere end 20 min. om hvad der var bæredygtigt at købe og tilberede til frokost. Vi diskuterede forskellige kriterier og variabler i forhold til bæredygtig produktion af fødevarer og tilberedning af fødevarerne. Uden rigtigt at blive færdig med diskussionen, blev vi enige om at vi var nødt til at gå ned og handle. Vi havde jo en tidsramme. Diskussionen fortsatte hele vejen ned til Rema 1000 – og faktisk under hele indkøbsturen. Vi diskuterede dyrevelfærd, økologi, lokal produktion – og viden eller mangel på viden om hvad der egentlig kan dyrkes lokalt i marts måned på en fynsk mark. Vi diskuterede drivhus produktion, el og vand produktion ved dyrkelse af forskellige grønsager, og el forbrug i kølerne i supermarkedet, transportvogne og på fabrikker og vi diskuterede forurening. Til sidst gik vi tilbage for at tilberede maden. I Køkkenet på Byens Højskole diskuterede vi videre omkring brug af el apparater og vand i tilberedning og oprydningen.

 

En ting stod klart for mig i slutningen af dagen: JEG LEVER IKKE BÆREDYGTIGT – og jeg har ingen ide om hvordan jeg rent faktisk skal gøre det i praksis. Jeg forsøger, men det er simpelthen så komplekst og kompliceret rent faktisk, i praksis, at leve bæredygtigt. I løbet af de to timer fik jeg mange aha-oplevelser. Selvom mange af dem egentlig betød at jeg indså hvor ubæredygtigt jeg egentlig lever, så var det værdifulde indsigter og erkendelser. Da jeg tog hjem var jeg dybt taknemmelig over at være en del af et læringsfællesskab, hvor der er tid og mulighed for at diskutere i mere end 3 timer om et emne. At det er muligt at fordybe sig sammen og indse udfordringer og problemer ved den måde vi lever. Den måde jeg laver på!

 

Tak til alle deltagerne i Akademikernes frirum. Tak fordi i ryster min verden og inspirerer mig til at leve bedre og mere.