BLOG


”Du er overkvalificeret, men samtidig også underkvalificeret.” (29, april 2019)


Overskriften er den jeg får fortalt så ofte. Jeg havde siden min tid i gymnasiet drømt om at tage en lang videregående uddannelse inden for Kemi. I 2017 blev denne drøm til en realitet efter at havde fuldendt et Ph.d.-stipendiat og jeg kunne tilarve mig titlen ”Ph.d. i kemi og bioteknologi”. HURRA!!! Jeg tænkte at herfra skulle jeg tage arbejdsmarkedet med storm - men det blev langt fra virkeligheden.

Jeg finder hurtigt ud af at mange arbejdspladser ikke vil have en Ph.d.’er fordi de ikke forstår hvad man kan, men blot at man en nørdet specialist som sikkert vil have alt alt for meget i løn. Samtidig så står jeg også i den situation at da jeg udelukkende havde fokuseret på mit studie fra 2008 - 2017 havde jeg ingen erhvervserfaring. Meget højtuddannet og uden erfaring erhvervserfaring blev min situation. Samlet set gjorde dette at mange arbejdspladser valgte en anden kandidat end mig med erfaring og fravælger mig fordi jeg er uddannelsesmæssigt er overkvalificeret og samtidig også er underkvalificeret i forhold til erfaringsniveau.

Moralen af min historie er at det virker som om universitet er interesseret i at uddanne folk inden for meget specialiserede områder, men der er ikke er nær så meget fokus på at man faktisk uddanner folk til at de bagefter kan få et job. Det lader man dem selv om, fordi der stopper universitets niche. Faktisk er meget bare unødvendigt opkvalificering og specialisering som ikke kan relateres til en arbejdsplads. Sådan nogle kurser har jeg haft rigtig mange af som jeg forventer aldrig at komme til at skulle bruge efter eksamen er overstået og karakteren rullede ind.

Jeg synes at universitet bør strukturere ens studieplan i sammenspil med reel jobsøgnings teknikker og kurser, en slags ”jobsøgning for begyndere” og ”sådan skriver du dit CV og ansøgning som nyuddannet akademiker og lander det første job”. Måske også overveje en praktik-forløb sideløbende studiet så man kan komme ud og lære fra ”den virkelige verden”. Det skal også siges at jeg synes mit gamle universitet var god til arrangere arrangementer hvor folk fra industrien kom og fortalte hvordan de kom i job og hvad de lavede i deres arbejde.


Jeg vil kraftigt råde enhver til at overveje hvor meget mere de får ud af at videreuddanne sige i forhold til hvor mange flere muligheder man får, men samtidig også hvor mange døre man lukker eller hvor bliver sværere at kommer igennem henne. Jeg har været rigtig glad for at få en Ph.d., men jeg fundere rigtig meget om jeg ville have være bedre tjent hvis jeg efter min kandidat fik mig et job og hvordan min karriere ville se ud i sådan et parallelt univers.

Universiteterne bør uddanne folk og sideløbende til hvordan man skaffer sig et job ellers er der ingen pointe med at tage sig en uddannelse bare for at lære.